Leer meer over de Italiaanse keuken via de tips & tricks van Nili's Italian

Ongetwijfeld heb je zelf al eens een basilicum plantje gekocht bij de supermarkt. In het begin zijn de blaadjes groot, stevig en de geur van de basilicum heerlijk intens. Een paar dagen later merk je al dat de blaadjes slapper worden, de geur en smaak minder intens is en dat er weinig nieuwe blaadjes meer aankomen. Zelf heb ik dit ook meegemaakt. 

Zorg daarom dat je let op de volgende zaken:

1. Pluk alleen de blaadjes eraf en niet een deel van de steeltjes. Nieuwe blaadjes kunnen zo weer makkelijk groeien.

2. Poot het plantje in een grotere pot met goede potgrond met een gaatje onderin. Geef altijd basilicum van onder water.

3. Hoe meer zon de plant krijgt hoe sterker de smaak zal zijn. Dit is nodig om uw gerechten een fris aroma te geven. Denk daarom goed na dat de basilicum plant iedere dag een aantal uur zonlicht krijgt. Niet te veel anders droogt hij uit.

De naam van dit kruid werd afgeleid van het Griekse woord 'basilikon', dat koninklijk betekent. En zo zouden we de rol die basilicum in de Italiaanse keuken speelt ook kunnen omschrijven.  
In de plantengeneeskundge en de scheikunde werd op alle mogelijke manier geprobeerd de raadselachtige kenmerken en geheimen van de unieke smaak van basilicum te onthullen. Men ontdekte dat ten minste twintig aromatische componenten de geur van basilicum bepalen. 

De meest bekende toepassingen voor de basilicum zijn groene pesto, salade caprese en pizza Margherita. Basilicum is onmisbaar om sauzen/gerechten een fris aroma mee te geven.  Basilicum heeft een kruidige smaak met een zoet aroma. De hoeveelheid mineralen in basilicum is spectaculair! Naast de groene basilicum bestaan er rode basilicum, citroenbasilicum en Thaise basilicum. De rode (paarse) smaakt iets sterker. Thaise basilicum neigt iets naar de smaak van dragon en anijs. 
Gedroogd basilicum is ook veel verkrijgbaar in de supermarkt. 

Persoonlijk geeft dit veel minder smaak en is het nogal ruw van smaak. Dankzij de groene kleur kun je basilicum ook gebruiken om deegwaren te kleuren in plaats van spinazie.