Leer meer over de Italiaanse keuken via de tips & tricks van Nili's Italian

Vorig jaar was ik met mijn vrouw Jennifer vijf jaar getrouwd. Om dit te vieren gingen we een midweek samen naar Rome (zonder de kinderen). Het was dinsdag 25 september 2018, we zitten in de trein naar Stazione Termini om daarna nog 20 minuten te lopen naar het appartement. Ik stuur een WhatsApp naar ons contactpersoon van het appartement, met de vraag waar we nog terecht kunnen in de buurt voor een traditionele Spaghetti alla Carbonara. Hij heeft een tafel voor 2 gereserveerd bij het restaurant Hostaria Romana om 21:30. Dit was natuurlijk even wennen voor ons, aangezien we jonge kinderen hebben, waardoor we meestal rond 17:00 - 17:30 eten. Zelfs met een reservering moesten we wachten tot er een tafel vrij was. Daar zaten we dan uiteindelijk en eindelijk kon ik voor het eerst in mijn leven een echte traditionele Spaghetti alla Carbonara bestellen in Rome! Waar komt deze "obsessie" van mij vandaan?

De maanden ervoor ben ik mezelf gaan verdiepen in de Italiaanse keuken. Pasta carbonara was een Italiaans gerecht dat wij vaak aten. Ik maakte dit door eerst knoflook en een uitje met peper & zout te fruiten in olijfolie (geen extra vierge). Ik voegde daarna wat oregano toe en daarna een kant en klare pastasaus van Albert Heijn. Vervolgens de pasta en heel veel jong belegen kaas. Terwijl ik dit nu aan het typen ben, denk ik bij mezelf... wat was je in godsnaam aan het doen. Ik begon video's op Youtube te bekijken hoe Carbonara wordt klaargemaakt. Je ziet ontzettend veel variaties. Met room of zonder room, parmegiano reggiano of pecorino romano, bucatini of rigatoni. 

De traditionele Carbonara wordt met slechts een aantal ingredienten gemaakt: pecorino romano, spaghetti, guanciale, verse eieren en verse zwarte peper. Klik hier voor het recept.

Ook heb ik me verdiept in de naam "Carbonara". Er zijn verschillende verhalen over de origine van de naam. Persoonlijk vind ik het verhaal het leukst dat de naam alla Carbonara verwijst naar de houtskoolbranders, ofwel kolenbranders, die dit gerecht in hun schaftpauze zouden eten. 

Dus stop met romige/dikmakende sauzen en maak het jezelf gewoon makkelijk! Slecht een aantal ingredienten voor de ultieme carbonara smaak.