Ingrediënten voor 4 personen:
- 750 gram kruimige aardappels
- 200 gram bloem (150 gram voor Gnocchi en 50 gram bewerking)
- 150 gram Castello kaas (blauwschimmel)
- 2 eieren (1 heel en 1 alleen eigeel)
- Salie
- 50 gram roomboter
- 50 gram Parmigiano Reggiano 
- Extra vierge olijfolie
- Zout
- Verse zwarte peper
- 25 gram rucola

Schil de aardappelen en snijdt deze in kleinere stukken (kleine stukken zijn makkelijker fijn te maken). Kook de aardappelen voor 20 minuten, zodat ze goed zacht zijn. Giet de aardappelen af, zet het vuur uit en laat de deksel nog even 10 minuten op de pan.
Pak in de tussentijd een grote pan water en voeg zout toe. 
Als de aardappelen goed zijn afgekoeld, pak een grote schaal ik stamp de aardappelen fijn (of met een speciale gnocchi aardappel pers). Voeg vervolgens een heel ei toe en van 1 ei alleen het eigeel. Voeg de parmegianio reggiano toe en peper en zout. Als je parmegiano te pittig/sterk vindt, kun je ook grano padano harde kaas kiezen. Voeg de bloem toe en schep te mix door elkaar. Strooi voldoende bloem op je keukenblad en maak de deegmassa tot een glad geheel. Voeg voldoende bloem toe, zodat het gnocchi mengsel niet blijft plakken.
 
Verdeel het deeg in stukken (niet te groot, anders kun je geen goede slierten maken) en wrijf met je handpalm over het deeg om een lange rol te maken van ongeveer 3 cm dik. Verdeel de rol in kleinere deegstukjes van ongeveer 2 cm lang. Strooi in de tussentijd voldoende bloem over de gnocchi. Omdat vaak bij gnocchi een lekkere saus wordt gemaakt is het belangijk dat de deegkussentjes voldoende saus kunnen opnemen. Je kunt een speciaal gnocchi plankje gebruiken (zie onderstaande afbeelding), een vork, je vingers en/of een rasp. Persoonlijk gebruik ik een gnocchi plankje en een scherp mes. Doe de gevormde gnocchi direct in de pan en wacht ongeveer 2 a 3 minuten voordat de gnocchi komt bovendrijven en dus gaar is. 

Bij dit recept heb ik in de tussentijd een klontje boter gesmolten in een koekenplan en vervolgens de gnocchi toegevoegd. Snijdt de blauwschimmelkaas (Castello) in stukjes en voeg deze toe. Dit smelt vrij snel. Snijdt vervolgens de salie in kleine reepjes, smelt boter en voeg de salie toe. Laat dit niet te lang bakken, anders wordt de salie donker en hard. Voeg in de tussentijd heerlijke zwarte peper toe en doe de gnocchi op een bord met rucola, salieboter, zwarte peper en een aantal plakjes parmegiano reggiano. Buon appetito!