Ingrediënten voor 2 personen:
- 200 gram Semola (di grano duro rimacinata)
- 100 ml. Warm water
- Extra vierge olijfolie
- Pesto (je kunt deze zelf maken)
- Parmegiano Reggiano
- Verse zwarte peper
- Kleine tomaatjes (bijv. cherry)

Gnocchetti Sardi oftewel Malloreddus is een pastasoort die je vooral kunt vinden op Sardinie. Het deeg wordt gemaakt van semola (het pastameel is tweemaal gemalen griesmeel van harde durum tarwe), warm water en een klein scheutje extra vierge olijfolie. Voeg de drie ingredienten bij elkaar en kneed alles goed door. De structuur van dit deeg is fantastisch. Ontzettend mooi glad. Omdat ik al weet dat ik lange rollen moet maken, kneed ik het deeg langwerpig. Dit scheelt weer tijd in rollen. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat dit 30 minuten op kamer temperatuur komen. 

Snijd het deeg in de lengte 2 of 3 keer door. Rol met je vlakke handen het deeg uit tot een lange dunne rol. De traditionele malloreddus zijn ongeveer 2cm lang, dus de rol kan vrij dun. Snijd vervolgens kleine kussentjes af. 

Pasta gemaakt van semola en water is over het algemeen steviger van structuur dan tarwebloem en ei. Je moet hier dus goed op kauwen, hetgeen een mooie kans is om ieder pastastukje zo te maken dat er lekker veel saus in kan blijven zitten. Dit doe je door de ribbels aan de bovenkant en de holle ruimte in de onderkant. Druk het deegkussentje met je duim tegen het gnocchiplankje en rol deze met dezelfde duim van het plankje af. 

Je kan de malloreddus laten drogen. Let op! Niet op elkaar leggen, want dan blijven ze aan elkaar plakken. 

Kook de malloreddus in ongeveer 3 liter pastawater met 30 gram zout voor ongeveer 3 a 4 minuten. De pasta komt bovendrijven als deze gaar is. Meng de pesto met de malloreddus. Eventueel kun je kleine tomaatjes even in de koekenpan kort bakken en deze toevoegen aan  de malloreddus al pesto. Voeg buffelmozzarella toe en nog wat parmegiano reggiano en verse zwarte peper!

Buon appetito!