Ingrediënten voor 2 personen:
- 200 gram Semolina
- 100 ml Warm water
- Halve theelepel extra vierge olijfolie
- 75 gram Pecorino Romano
- 150 gram Tomatensaus (Datterini tomaat)
- Verse basilicum
- Zout voor het pastawater (20 gram voor 2 liter)
- Optioneel verse zwarte peper

Wat is dit ontzettend leuk om te maken! Je moet even de techniek onder de knie krijgen, maar daarna is het super simpel om te doen.

Orecchiette is ontstaan in Puglia, een streek in Zuid-Italië. Hier werden deze 'oortjes' (afgeleid van orecchie wat oren betekent) met de hand gemaakt door met de duim de kromming die deze pastavorm zo typeert, aan te brengen. 

Als je in de avond van plan bent dit gerecht te eten, zorg er dan voor dat je de orecchiette aan het begin van de middag maakt, zodat deze voldoende tijd hebben om te drogen. 

Meng 200 gram semolina (bijv. van het merk De Cecco) en meng dit met een halve theelepel extra vierge olijfolie en 100 ml warm water. Meng alles goed door elkaar en kneed het deeg goed. Als je merkt dat het deeg droog blijft, voeg dan gerust van warm water bij. Laat het voor ongeveer 15 a 20 minuten in vershoudfolie rusten (buiten de koelkast). 

Verdeel het deeg in 2-en en rol het deeg in dunne slierten van 1 tot 2 cm (afhankelijk van de gewenste grootte orecchiette). Verdeel het deeg in kleine kussentjes van ongeveer 1 cm lang. Pak een bot mes (botermes) en ga diagoneel over het afgesneden stuk over het deeg. Het is alsof je boter uit een kuipje met een mes pakt. Zie de afbeeldingen hierboven voor een impressie. Vouw vervolgens met je vingers het deegrolletje binnenstebuiten. Als het goed is, zie je nu de kenmerkende structuur, waar het deeg in het midden iets opkrult.

Laat de orecchiette ongeveer 3 a 4 uur droogworden buiten de koelkast. 

Zet het pastawater op (gebruik de vuistregel 1 liter water voor 100 gram pasta met 10 gram zout). Verwarm de tomatensaus met basilicum in een koekenpan en voeg de gare orecchiette toe aan de saus. Voeg als laatste pecorino romano toe en eventueel verse peper, met nog wat extra vierge olijfolie.

Buon appetito!