Een paar maanden geleden noemde een collega het gerecht "Shakshuka". Iets waar ik nog nooit van had gehoord. Shakshuka is een eenpansgerecht dat je de hele dag door kunt eten. Het komt oorspronkelijk uit het midden-oosten waar pittige kruiden worden gebruikt om uiteindelijk eieren in te pocheren. Voor ons thuis is shakshuka perfect om overgebleven groenten in te verwerken. Ik heb dan ook geen echt recept voor dit gerecht, omdat je afhankelijk bent van hetgeen dat in de koelkast ligt je eigen shakshuka kunt maken.

Eerst start ik om een volkoren speltbrood te maken, waar de shakshuka uiteindelijk op komt te liggen. Voor dit brood heb ik 600 gram speltmeel gebruikt, 335 ml water, 7 gram droge gist en 10 gram zout. Kneed het deeg voor ruim 10 minuten tot 1 geheel. Laat het een uur rijzen. Rol het deeg en vouw het zo dat het in de bakvorm past. Smeer de bakvorm goed in met boter en rol het deeg als een wrap op tot het juiste formaat. Laat het deeg nog even 45 minuten rijzen en plaats het brood voor 25 minuten in de oven op 190 graden Celsius. Daar na 25 minuten de temperatuur terug tot 180 graden Celsius en laat het brood nog eens 20 minuten bakken. Om de shakshuka op te dienen vind ik het persoonlijk lekker als het brood geroosterd is in de oven met extra vierge olijfolie er over heen.

Voor deze shakshuka Italian Style heb ik de volgende ingredienten gebruikt: gele courgette, groene courgette, aubergine, coeur de boeuf tomaat, passata, kastanjechampignons, knoflook, rucola sla, 4 eieren, cherrytomaten, Nieuw-Zeelandse spinazie, rozemarijn, tijm, peper en zout, extra vierge olijfolie en pecorino romano kaas.

Belangrijk bij shakshuka is dat je continue blijft proeven hoe de smaak is, zodoende weet je wat je nog toe moet voegen. Ik miste bij pittigheid bij dit gerecht. Ik had geen paprika of peper, dus ik heb rucola sla toegevoegd. Ook de vochtbalans is belangrijk. Uit de courgette, aubergine en champignons komt veel vocht vrij. Zorg er voor dat je lang genoeg kookt om het vocht te verdampen, zodat alle smaken samen komen. Met een zoete passata zul je zien dat de shakshuka heerlijk zoet wordt.

Bij dit gerecht ben ik gestart met de knoflook en de kruiden. Vervolgens heb ik de courgette en aubergine fijngesneden in blokjes en toegevoegd. Daarna de kastanjechampignons, coeur de boeuf, de Nieuw-Zeelandse spinazie en de datterini passata. Als de shakshuka goed is ingekookt, ga je proeven en ingredienten toevoegen om de juiste smaak te krijgen. 

Als je tevreden bent met de smaak en het waterige vocht is weg, maak dan vier kuilen en doe hier de eieren in. Doe een deksel op de pan en laat dit voor een aantal minuten koken. Zodat het eiwit hard is geworden en het eigeel gekookt is.  Voeg vervolgens nog kaas toe en wat kruiden en opscheppen maar!

Buon appetito!