Ingrediënten voor 3 personen:
- 300 gram Spaghetti
- 150 gram Guanciale
- 75 gram Peccorino Romano
- 3 Verse eieren (2 heel en 1 alleen eigeel)
- Verse zwarte peper

Spaghetti alla Carbonara, een klassieker in de Italiaanse keuken, waar de Italianen erg trots op zijn. Bij menig bezoek aan Italiaanse speciaalzaken, merk ik de passie over het authentieke recept. Vroeger werkte ik altijd met een saus/room, welke ik bij de supermarkt kocht. Ik dacht dat room hoorde bij een carbonara recept. Maar niets is minder waar. Bij het maken van dit gerecht zijn er een aantal regels die je moet volgen. 

We beginnen bij de ingredienten. Je kunt eigenlijk iedere pastasoort gebruiken bij carbonara. Italianen gebruiken voornamelijk bucatini, rigatoni, linguine en spaghetti. Ik kies meestal de spaghetti variant van de merken "Rummo" of "De Cecco".

Dan gaan we door naar het vlees, de guanciale. Guancia betekent "wang" in het Italiaans. Het is dan ook de wang van een varken, dat wordt gekenmerkt door veel vet. Dit is precies nodig om met het pastawater een romige saus te maken. Guanciale is alleen in Nederland te koop bij speciaalzaken. Je kunt ook panchetta kopen (bij de slager hebben ze dikke plakken) of eventueel bacon, ontbijtspek. Laatstgenoemde gebruiken we ook vaak in ons gezin. Persoonlijk vind ik dit het lekkerste (laat dit de Italianen maar niet weten!). 

Bij veel carbonara recepten die ik online lees, zie ik dat er gebruik wordt gemaakt van parmezaanse kaas, terwijl pecorino romano echt veel lekkerder is. "Pecora" is Italiaans voor schaap. Dit is dan ook een harde schapenkaas, welke heerlijk zout is en korrelig. Ook perfect als snack te eten tijdens een borrel. 

De eieren halen wij zelf bij de boer in de buurt. Deze zijn afkomstig van kippen, die de hele dag buiten lopen in het gras!

Begin door water te koken in een grote pan. Houd de 1-10-100 regel aan. Dus 1 liter per 100 gram pasta en 10 gram zout. Dus bij 300 gram spaghetti, 30 gram zout en 3 liter water. 
Snijdt de guanicale in blokjes van ongeveer 1,5 cm bij 1,5 cm. 

Als het water goed kookt, voeg dat het zout toe en de spaghetti. Op de verpakking staat 10 minuten al dente (beetgaat) en 12 minuten cottura (gaar). Bij een traditionele carbonara moet je de pasta al dente koken. Bij dit gerecht kun je bij 8 minuten de pasta uit de pan halen (de laatste 2 minuten koken in de koekenpan).

Zet een diepe koekenpan op het vuur en voeg direct de guanciale toe. Voeg 2 hele eieren en van de 3de alleen het eigeel toe in een diepe kom. Rasp daarna 50 gram pecorino romano en voeg dit toe aan de eieren. Doe het altijd in deze volgorde, het kan namelijk zijn dat een ei niet goed is. Zodoende hoef je niet alle dure pecorino weg te gooien. Voeg verse zwarte peper toe en mix alles goed met een garde.

Als de guanciale mooi donker van kleur wordt en knapperig dan zul je zien dat de pan vol vet zit. Dit heb je nodig om met het pastawater de kenmerkende saus te maken. Haal de spaghetti uit de pan en schep deze bij de guanciale. Voeg direct 2 a 3 grote pollepels pasta water toe, zodat de spaghetti niet te plakkerig wordt. 

Als alles goed is gemixt zat dan het vuur uit. Voeg de eier/pecorino/peper mix toe aan de spaghetti en roer dit goed door. Voeg als laatste de pecorino en nog wat zwarte peper toe en het gerecht is klaar! 

Buon appetito!