Ingrediënten voor 1 focaccia:
- 350 Gram biologisch volkoren speltmeel
- 7 Gram gist
- 7 Gram zout
- 10 Gram suiker
- 210 ml. Water
- 50 ml. Tomatenpassata
- 35 ml. Extra vierge olijfolie
- Groene olijven
- Kleine tomaatjes
- Verse basilicum
- Extra vierge olijfolie
- Broodkruim of semolina

Start door het gist te mengen met 210 ml. koud water. Voeg het zout en suiker toe aan het meel en meng dit goed. Voeg 10 ml. extra vierge olijfolie toe aan het meel. Meng het water en het meel.

Mix alles in een grote kom met een lepel. Als het redelijk goed gemengd is, haal het dan uit de kom en kneed het deeg met de handen. Plaats het deeg voor 40 minuten onder de kom, zodat het goed kan rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.

Bestrooi de bodem van een langwerpige ovenschaal met semolina of broodkruim. Dit gaat helpen om de focaccia niet te laten plakken aan de bodem. Je wilt natuurlijk het gehele brood eruit halen, zodat je dit mooi kunt presenteren. 

Leeg het deeg in de schaal en maak met je vingers putjes waar je extra vierge olijfolie in doet. Voeg de basilicum, tomaatjes, gedroogde tomaten en de passata toe aan het deeg. Laat het nog minimaal 30 rijzen. 

Plaats vervolgens de focaccia in de oven voor ongeveer 15 minuten. Je zult zien wanneer je de focaccia uit de oven haalt, is hij bovenop best droog. Voeg gerust de rest van de extra vierge olijfolie toe. De focaccia zal dit perfect absorberen. Laat het brood even afkoelen voordat je dit uit de schaal haalt om te presenteren.

Buon appetito!!