Zelfgemaakte tagliatelle.... als ik aan mijn vrouw vraag, waar ze trek in heeft in de avond is tagliatelle toch wel 1 van de meest gegeven antwoorden. Dit gerecht is gemaakt met gorgonzola dolce. Een milde variant welke perfect is voor mensen die niet gewend zijn aan blauwe kaas/schimmelkaas en/of voor kinderen!

Ingrediënten voor 2 personen:
- 200 gram Semola
- 2 Eieren
- 2 Teentjes knoflook
- 50 gram Verse spinazie
- 150 gram Gorgonzola Dolce
- 100 gram Catharellen
- 50 gram Walnoten
- Grano Padano harde kas
- Extra vierge olijfolie
- Verse zwarte peper

Start met het pastadeeg. Meng de semola met 2 eieren. Als het deeg nog te stevig is, maak dan de handen wat vochtig en kneed het deeg opnieuw. Als het deeg te vochtig is, voeg nog wat semola toe. Wikkel het pastadeeg in plasticfolie en leg dit minimaal een uur in de koelkast. 

Pastadeeg wordt in de open lucht erg snel droog en hard. Als je direct de pasta wilt koken, begin dan ongeveer 15 tot 30 minuten van tevoren om van het pastadeeg de tagliatelle te maken. Zet alvast water op om te koken. We hanteren de vuistregel: 1 liter water, 10 gram zout, 100 gram pasta. We hebben nu ongeveer 250 gram pasta (200 gram semola en 2 eieren), dus ik neem dan 2.5 liter water met 25 gram zout.

Snijd het pastadeeg in drie stukken. Leg twee stukken onder het plastic folie, zodat deze niet uitdrogen. Maak het deeg iets vlak met een deegroller, zodat de pastamachine het deeg goed pakt. Haal het pastadeeg stand voor stand door de machine tot de dunste stand. Bij mij is dit stand 9. Als je het niet belangrijk vindt dat de tagliatelle perfect is kwa vorm, dan kun je direct de tagliatelle maken met de speciale stand. Wil je dat alle slierten mooi gelijk verdeeld zijn, snijd dan restanten weg, zodat je een mooie rechthoek overhoudt.

Voeg zout toe aan het water en voeg de tagliatelle toe. Maak de catharellen goed schoon (hier kan nog aarde aan zitten) en bak deze in een koekenpan met wat peper, zout en extra vierge olijfolie. Smelt de gorgonzola in een koekenpan op een lage stand met fijngehakte knoflook. Voeg de gare tagliatelle toe aan de gorgonzola dolce en roer dit goed om met een pastatang. Voeg de verse spinazie toe en geraspte grano padano. Schep de pasta op een bord, leg de cantharellen er mooi overheen. Voeg nog wat grano padano toe, fijngemalen walnoten en verse zwarte peper en het gerecht is klaar!

Buon appetito!