Ingrediënten voor 2 personen:
- 200 gram Arborio risotto rijst
- 500 ml. Water
- 1 Groente-boullion blokje
- 100 ml. Droge witte wijn
- 80 gram Panchetta (in plakjes)
- 200 ml. Tomatensalsa (van een lekkere zoete pomodori tomaat)
- 1 Teentje knoflook
- 1 Ui
- Verse oregano
- 15 gram Rucola
- 50 gram Parmegiano Reggiano
- 150 Buratta kaas

Vaak lees ik dat risotto een erg lastig gerecht is om te maken. Persoonlijk vind ik dit 1 van de meest simpele gerechten in de Italiaanse keuken. Zo lang je je maar aan een aantal belangrijke regels houdt! Geduld, back-up boullion en laag vuur....

Begin door het water en het boullion blokje te koken. Zorg er voor dat tijdens het koken van de risotto de boullion op een laag vuur staat om het op de juiste temperatuur toe te voegen.

Snijd de knoflook en ui fijn en fruit deze in extra vierge olijfolie met verse oregano, peper en zout. Voeg daarna de risotto toe. Laat het zetmeel uit de risotto korrel naar buiten komen, zodat de korrel vocht kan opnemen. Als de risotto mooi glanst, kan de droge witte wijn worden toegevoegd. Zorg er voor dat het vuur niet te hoog staat, anders verdampt het water sneller dan dat de risotto kan opnemen.

Start alvast door de panchetta in kleine reepjes te snijden en bak deze in en koekenpan (geen olijfolie toevoegen!). Als de panchetta mooi donker is, zet de pan van het vuur, zodat de panchetta het vet weer kan opnemen. Zo krijg je heerlijke knapperige panchetta.

Voeg de boullion aan de risotto in delen toe. Iedere keer als de risotto geen vocht meer kan opnemen, voeg dan een nieuwe lepel aan boullion toe. Blijf in de tussentijd goed proeven of de korrel al zachter begint te worden. Indien de korrel zacht is met een lichte bite, voeg dan de tomatensaus toe en parmegiano reggiano. Meng dit zachtjes door de risotto. Laat dit even meekoken en proef om de risotto goed op smaak is. Voeg eventueel nog zout en peper toe voor de beste smaak.
Pak een diep bord om te serven, schep de risotto op. Druk met de rug van de lepel op de risotto om een vlak effect te krijgen. Voeg de rucola toe en de burrata. De burrata is heerlijk romig van binnen en gaat perfect samen met een zoetzure risotto. Strooi de panchetta vervolgens over de burrata met zwarte peper en extra vierge olijfolie. 

Buon appetito!