Ingrediënten voor ongeveer 200 gram ricotta:
- 1 liter rauwe volle melk
- halve theelepel zout
- 250 ml. slagroom
- 1 citroen

Meng de melk, slagroom en zout met elkaar en verhit in een grote pan tot 85 graden Celsius. Let op! Belangrijk om de termometer niet in de pan te leggen, omdat er zodoende wellicht contact kan ontstaan met de bodem. De bodem van de pan is over het algemeen warmer dan de inhoud zelf. 

Blijf er continue bij. Indien het melk/slagroom mengsel de temperatuur heeft bereikt van 85 graden Celsius, zet dan het vuur uit. Pers het sap uit een citroen en voeg dit toe. 

Doe de deksel op de pan en wacht ongeveer 20 minuten. Na twintig minuten zul je al een plitsing zien van de kaas en de wei. Neem een grote schaal en doe daar een vergiet in. Doe een theekdeek in de vergiet en giet het mengsel hierin. Knoop de theedoek dicht met een touw en wacht vervolgens 40 minuten. Kijk of de ricotta naar wens is kwa hoeveelheid ricotta en wei. De ricotta is heerlijk romig en perfect te gebruiken als topping bij een risotti, bij de soep, op een toast met avocado of als vulling voor de ravioli. Gooi de overbleven wei niet weg! Hier kun je heerlijke mosterd soep van maken, smoothies of deegwaren.